Çorum

Neden Çorum? Hiç Merak Ettiniz Mi?

Bir rivayete göre, Anadolu’nun Türkleşmesinin kilometre taşı olan 1071 Malazgirt Meydan Savaşı’ndan çok önce Türk boyları yavaş yavaş Anadolu’ya yerleşmeye başlamış ve bu dönemde Bizans’a bağlı olan Çorum, Nikonya (Yankoniye) adını taşırmış.

Bir diğer rivayete göre Melik Ahmet Danişmend başrolde. Danişmend, uzun ve zorlu bir dizi savaştan sonra Bizans’ın elinden Çorum bölgesini almış. Halk Müslümanlığı seçip Danişmend'e bağlılığını göstermiş ancak aslında bu bir tuzak olarak kurgulanmış. Asıl emelleri Danişmend’i ve ileri gelen komutanları bir ziyafette zehirlemekmiş. Enteresandır ki Danişmend, halkın bu tuzağını ve şehrin bir depremle tamamen yıkılacağını bir gece rüyasında görmüş ve bu rüyanın verdiği tedirginlik ile uyandığı sırada şehir gerçekten de sallanmaya başlamış. Bunun üzerine, askerlerini ve tanıdıklarını hemen kaleden çıkarmış. Kaledeki Bizanslılar Müslümanların çekilişinden duydukları memnuniyet üzerine kaleyi tekrar kapatarak savaş hazırlığına başlamış ve yeniden dinlerine dönmüşler. Ancak deprem yeniden şiddetlenmiş ve kale de şehir de tahrip olmuş. Bizanslılara bu saldırılarından dolayı, suçlu anlamına gelen “Cürümlü” adı verilmiş ve zamanla bu isim “Çorumlu”ya evrilmiş.

Evliya Çelebi Seyahatnamesi’ne göre, bölgenin havası astım hastalarına iyi gelirmiş. Bu nedenle Selçuklu Sultanı Kılıçarslan, hasta olan oğlu Yakup Mirza’yla ile birlikte yüzlerce çorluyu (bakıma muhtaç, bünyesi zayıf hastalar) buraya göndermiş ve bu kişiler burada sağlığına kavuşmuş. Bundan dolayı da şehre “Çorum” denilmiş.

Çorum’un etrafının dağlarla çevrili geniş bir ovadan oluşmasından ötürü “Çevrim” olarak anıldığı ve sonrasında halk ağzında Çorum’a dönüştüğü de rivayet edilir.

Çorum adının etimolojisine dair en yaygın görüş ise Anadolu’yu Türklerinden fethinden sonra bölgeye yerleşen Alayuntlu Boyu'ndan "Çorumlu" oymağının, isminin bölgeye verildiğidir.